torstai 4. maaliskuuta 2010

Energia

Vinkki: Kun lopetat esim. TV katselun tai tietokoneen pelaamisen sammutat varmaankin laitteen. Mutta tämän lisäksi tarkista, että valmiustila on myös pois päältä - vaikka sulkisit laitteen valmiustila jää yleensä päälle. Näin ei mene turhaa energiaa hukkaan!

Suomen uhanalaisimmat eläimet

Tästä asti kirjoitan silloin tällöin eläinlajeista, jotka ovat Suomessa harvinaisia.
Nyt on vuorossa: Saimaannorppa



Saimaannorppa kuuluu uhanalaisimpien eläinten joukkoon. Norpasta kehittynyttä saimaannorppaa on enää jäljellä 260 kpl, ja laji on sukupuuton partaalla. Saimaannorppien tilanne on itse asiassa niin paha, että jopa jokin sairaus voisi tappaa koko lajin.
Saimaannorpat ovat keskittyneet Keski-Saimaalle, Pohjois-Saimaasta kannat ovat hävinneet ja Etelä-Saimaasta lähes kokonaan myrkkypitoisuuksien takia.
Saimaannorppaa ruvettiin 1800-luvun lopussa pitämään vahinkoeläimenä ja 1940-luvulla siitä maksettiin tapporahaa. Nämä toimet laskivat jo heikossa kunnossa olevaa kantaa. 1950-luvulla Saimaannorppa julistettiin rauhoitetuksi, mutta kanta laski vielä 1960- ja 1970-luvuilla. Syynä oli verkoilla kalastus, mihin -norppia jäi kiinni sekä ympäristöongelmat. Myöhemmin verkkokalastusta rajoitettiin ja ympäristöongelmia tarkkailtiin. Kanta toipui hieman parannuksien johdosta, mutta laji on vielä edelleenkin sukupuuton partaalla esimerkiksi kaupungistumisen takia.
Ilmastonmuutos voi johtaa lopulta myös Saimaannorppien lajin häviämiseen. Sitä suuremmalla syyllä, meidän pitäisi lopettaa ympäristöä kuluttavat vaihtoehdot ja siirtyä ympäristön kannalta tervellisiin valintoihin!
Vuonna 2009 Saimaannorppien poikasia, kuutteja oli 38.
Välittäkää Saimaannorpista!


   (Oikealla täysikokoinen Saimaannorppa, alapuolella Saimaannorpan kuutti)









                                                                                                 

Saimaannorppien nettisivut: ->  http://www.sll.fi/saimaannorppa

4.3.2010

Opiskelimme tänään monenlaista asiaa.
  •    Elinkaari = kutsutaan esineen matkaa raaka-aineiden hankinnasta jätteen käsittelyyn.
  •    Elinkaariarviointi = tutkitaan, miten paljon esineen elinkaari vaikuttaa ympäristöön.
  •    Ekologinen selkäreppu = tuotteeseen käytettyjen luonnonvarojen yhteismassa, josta on  vähennetty tuotteen oma massa (yleensä kg)
  •    Ekologinen tehokkuus = palvelun tai tuotteen tuottamiseen on tavoitteena käyttää mahdollisimman vähän energiaa ja raaka-aineita
  •    MIPS = Sama kuin ekologinen selkäreppu, mutta luonnonvarojen yhteismassaan otetaan käyttökerrat huomioon
  •    Mittatikku = mitta, jolla mitataan tuotteiden ympäristövaikutuksia
Lisäksi aiheena oli myös kuluttamisen seuraukset. Yksi kuluttamisen seuraus oli hieman epäselvä: uusiutuvien luonnonvarojen hupeneminen. Ihmettelen vaan miten nämä uusiutuvat luonnonvarat voivat hävitä, koska tuulta, auringon valoa, vettä ja muita uusiutuvia luonnonvaroja riittää maapallolla runsaasti eivätkä ne häviä (ainakaan kovin helposti). (Kommentteja???)